2010-01-29 11:35:21• hírek • www.anvelopenet.ro

Kérdések és válaszok a téli autózás kapcsán

A téli autózással kapcsolatban már jelent meg cikk az elmúlt hetekben, azonban ha figyelembe vesszük, hogy lényegében csak most köszöntött be az igazi fagyos tél, akkor mégiscsak van aktualitása ennek a cikknek is.

Esett már róla szó, hogy hogyan kellene felkészítsük autónkat a rideg téli napokra, valamint arról is beszéltünk már, hogy hogyan vezessünk télen illetve enyhébb, ködös időben is. Ebben a rövid tanulmányban olyan mindennapos problémákról lesz szó, amelyekről még eddig nem beszéltünk, ám olvasóink szeretnének választ kapni kérdéseikre a témát illetően.

Hideg indítás esetén miért nő meg a fogyasztás?
Ennek a jelenségnek több oka is van. Az egyik az lenne, hogy a hideg téli időben csökken a motorolaj viszkozitása, azaz állaga sokkal sűrűbbé válik, ennélfogva a motornak sokkalta nagyobb ellenállással kell szembenéznie. A másik fő ok a hideg motortér. Az üzemanyagkeverékképzés valamint a az égés a hideg motortérben messze áll az optimálistól, ennélfogva a fogyasztás is akár jelentősen megnőhet.

Mi az oka annak, hogy télen hamarabb cserben hagy az akkumulátor?
A motor elindítása télen sokkal több energiát igényel, mint nyáron. Az alacsony hőmérséklet akár 50%-al is csökkentheti az akkumulátor teljesítményét. Próbáljuk meg a téli időszakban a lehető legészerübben használni autónk akkumulátorát. Amennyiben a motor nem jár, egyetlen fogyasztót se hagyjunk bekapcsolva. Tehát ne hagyjuk felkapcsolva a fényszórókat, ne hallgassunk zenét álló motorral, a klímát se használjuk maximum teljesítménnyel és az ablaktörlőket se indítsuk el, csak ha már elindítottuk a motort.

Tudunk könnyíteni a diesel motorok indításán?
A válasz igen. Elsősorban ellenőrizni kell az izzógyertyát. Amennyiben az „elöregedés" jeleit véljük felfedezni, cseréljük ki, ezzel nem csupán az indítást könnyítjük meg, de az akkumulátort is ápoljuk. Egy másik segítség lehet az olajcsere. Ezt úgy értem, hogy a hidegre valamint az érzékenyebb diesel motorokra való tekintettel, érdemes az olajat alacsony viszkozítású olajra cserélni, ezáltal jelentősen megkönnyítjük a motor átforgatását az inditáskor.


Különösen kell figyelni, ha havas úton közlekedünk
Különösen kell figyelni, ha havas úton közlekedünk


Hogy viselkedik a cseppfolyós propán-bután gáz (autógáz) a téli hidegben?
Azt tudni kell, hogy függetlenül attól, hogy autógáz üzemű a motor, az indításhoz benzin szükségeltetik. A gond csak az, hogy a keményebb téli napokon a karburátor (porlasztó) könnyedén befagyhat, éppen ezért, ahhoz hogy gáz üzemmódra kapcsoljunk a hűtő víznek minimum 50 fokosnak kell lennie. Ezt a vízhőmérsékletet pár kilóméter megtételével érhetjük el

Befagyott a hűtőviz. Mit tegyek?
Az első és legfontosabb, hogy a motort semmi esetre se indítsuk el, abban biztos nem lenne köszönet. Több mint valószínű, hogy a vizpompa is befagyott, az pedig komoly károsodásokat okozhat, akár a motorblokk is elrepedhet. A jóhír az, hogy a vízcsövek nem sínylik meg az ilyen „baleseteket". Ilyen esetben próbáljuk meg meleg helyen tartani az autót (fűtött garázs) amíg kiolvadnak a megfagyott elemek. Ha sikerült a művelet, vizsgáljuk meg a keletkezett károkat, majd forduljunk szakemberhez.

Mi a teendő, ha az ablaktörlők odafagytak a szélvédőhöz?
Azt hiszem ezzel a jelenséggel már mindannyian találkoztunk. A lehető legrosszabb amit tehetünk, hogy erőszakkal megpróbáljuk felemelni, mert a gumiréteg nagyon érzékeny, ennélfogva könnyen elszakadhat, megsérülhet. Ilyen helyzetben töltsünk fagyálló koncentrátumot az ablaktörlőkre, majd 3-5 perc múlva indítsuk el őket. Ha nem akarjuk ezzel tölteni az időt reggel, akkor ajánlott este fölemelni őket, így biztosan nem fognak a szélvédőhöz fagyni.

Forrás: www.anvelopenet.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: